Home banner
»  Barcelona Televisió
»  Servei de Premsa
»  Agenda d'activitats
»  Mitjans de comunicació
»  Cercador de notícies
Pàgina Principal >  Notícies
Notícies » Versió per imprimir
»Envia a un amic/iga S'obre en finestra nova
Barcelona revisa el reglament de participació ciutadana per afavorir les consultes als districtes
publicat el 11/12/2013 a les 13:01 h. Cris Gibert
La ciutat vol posar al dia les normes de participació ciutadana. La Comissió de Presidència i Règim Interior ha aprovat inicialment el Reglament de Participació Ciutadana i el Reglament General d'Organització i Funcionament dels Districtes, per afavorir la participació.

El primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, ha manifestat la "clara vocació de Barcelona per ser un referent de participació ciutadana" i ha defensat la necessitat de posar al dia les normes per afavorir processos de qualitat i garantir també el seguiment i desenvolupament dels acords que es prenen. "Volem passar de governar per a les persones a governar amb les persones. La participació de la gent és indispensable per transformar i millorar la ciutat", afirma Forn.

Simplificar les normatives per organitzar consultes ciutadanes

Barcelona disposa des de l'any 1986 de les normes reguladores de la participació ciutadana que van regir i orientar el desenvolupament dels processos participatius fins a l'any 2002, quan se'n va fer una revisió per tal d'actualitzar-les. Més de deu anys després, se'n proposa una segona revisió.
Les novetats se centren a simplificar i actualitzar la normativa sobre consultes ciutadanes que a partir d'ara no tindran límit temporal ni territorial. La norma vigent preveu que no es pot fer més d'una consulta a l'any ni més d'un procés per cada districte. Amb la nova proposta, es podran celebrar en territoris inferiors a un districte per conèixer l'opinió dels ciutadans sobre projectes o propostes de barri o àmbits concrets i també desapareix la limitació temporal. El resultat serà pres en consideració sempre que la participació superi el 50% del padró de persones més grans de 16 anys en el mateix territori objecte de la consulta.

Dret a la iniciativa ciutadana

La iniciativa ciutadana es podrà aplicar en les matèries sobre les quals l'Ajuntament té competències. La poden exercir els veïns de Barcelona majors de 16 anys, en un nombre mínim d'un 1% de les persones empadronades majors de 16 anys o que representin, com a mínim, més del 3% d'aquesta població en tres districtes de la ciutat. La idea és facilitar aquest dret, amb unes normes clares i donant seguretat al procés.

Reglament d'organització i funcionament dels districtes

L'any 1979 ja hi havia un primer reglament de funcionament dels districtes, que va ser substituït per un de nou l'any 1986. La Carta Municipal va reforçar aquesta voluntat descentralitzadora i la va elevar a rang legal, dotant els districtes d'una personalitat forta.

Amb una nova revisió de les normes, es pretén dotar-les de més claredat i seguretat jurídica, amb el nou Reglament General d'Organització i Funcionament dels Districtes. Actualment hi ha 560 òrgans de participació diferents, fet que dificulta tant la participació com també el seguiment efectiu dels acords.
La reforma simplifica i clarifica l'estructura dels òrgans, garantint la participació ciutadana en tots els àmbits territorials i sectors, donant pautes més clares als districtes i assegurant una millor qualitat dels processos i l'exigència de fer un seguiment exhaustiu dels acords que es prenen. El reglament manté, però, un marge ampli d'actuació als districtes pel que fa l'organització dels seus consells sectorials, el nombre dels quals pot variar en funció de les necessitats i requeriments de cada territori. Es mantenen els 73 consells de barri com a instrument d'interlocució amb els veïns i veïnes.

També s'enforteix la participació en els consells de districte. Els consells ciutadans podran proposar punts de l'ordre del dia als plenaris dels districtes.

 
 Barcelona revisa el reglament de participació ciutadana per afavorir les consultes als districtes
 Enllaços relacionats
»  Web de Participació Ciutadana i Associacionisme [+]
Què son els serveis "Comparteix" X

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?
És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
El meu Yahoo!
És un servei que permet crear una pàgina d'inici personalitzada que inclogui cercador, correu electrònic, notícies i qualsevol informació configurable pels usuaris.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

© Ajuntament de Barcelona firma