Home banner
»  Barcelona Televisió
»  Servei de Premsa
»  Agenda d'activitats
»  Mitjans de comunicació
»  Cercador de notícies
Pàgina Principal >  Notícies
Notícies » Versió per imprimir
»Envia a un amic/iga S'obre en finestra nova
L'obra oculta de Picasso que ha revelat noves claus en el seu treball
publicat el 10/10/2013 a les 19:00 h. Verònica Heredia

El Museu Picasso presenta l'exposició "Viatge a través del blau: 'La vida'", que mostra la relació entre la pintura més important del període blau de Picasso, La vida, i l'obra Terrats de Barcelona, a través de la investigació científica duta a terme amb el Museu d'Art de Cleveland.

Vídeo 'La vida, de Picasso'

La vida, l'obra culminant de l'època blava de Picasso, torna a Barcelona 110 anys després que fos pintada, i s'exposa públicament per primera vegada. Tot un esdeveniment cultural en si mateix, que es veu multiplicat pel mateix motiu que l'ha dut aquí de nou: ser un dels punts clau de l'exposició "Viatge a través del blau: 'La vida'", que la posa en relació amb un altre treball de la mateixa època de l'artista, Terrats de Barcelona.

Això s'aconsegueix amb l'exhibició de les dues peces, però també a través de la visualització del treball d'investigació dut a terme pel Museu Picasso i el Museu d'Art de Cleveland. Una tasca que ha permès trobar un punt d'unió entre les dues pintures mai revelat abans. I és que, després de fer una radiografia i una reflectografia d'infrarojos a Terrats de Barcelona (entre altres proves), es va revelar una imatge subjacent d'una parella nua, una representació recurrent en l'obra de Picasso en els anys 1902 i 1903, que va desembocar en la gran obra del període blau: La vida.

Així, la mostra presenta també alguns d'aquests dibuixos i olis amb representacions de figures humanes: parelles o dones soles, així com l'evolució d'aquestes figures femenines, primer despullades, i després vestides amb túniques.

Una obra coral

Totes aquestes plasmacions veuran la seva culminació en La vida, que acabarà sent "una obra coral", segons la cap del Departament de Conservació Preventiva i Restauració del Museu Picasso i una de les comissàries de la mostra, Reyes Jiménez. De fet, com puntualitza la conservadora del centre i també comissària Malén Gual, en aquesta obra l'artista va sintetitzar "totes les seves recerques formals, filosòfiques i simbòliques del període: l'amor, la maternitat, la desemparança, la pobresa, etcètera".

A més, amb l'estudi a fons de Terrats de Barcelona s'ha descobert fins a vuit capes diferents de pintura (era una pràctica habitual en Picasso reaprofitar tapissos i transformar les seves pintures), i ha permès veure "la realitat física del procés creatiu de Picasso, la manera com aplica la matèria, les característiques de la pinzellada, la fluïdesa de la pintura i el color". "Sota la capa blava visible, s'amaga l'entorn creatiu de La vida", ha explicat Jiménez.

De fet, sota La vida també s'amaga una altra pintura de Picasso, Darrers moments, una tela amb la qual l'artista va participar a l'Exposició Universal de París del 1900.

Aquesta mostra, més tècnica que expositiva, posa de manifest que el Museu Picasso "no es conforma a ser un contenidor, sinó que vol excel·lir com a centre de recerca i de coneixement, i en el fet d'aplicar la tecnologia per tal d'explicar allò que es pot intuir des del punt de vista de l'estudi", segons el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana.

La mostra es podrà visitar fins al 19 de gener de 2014. Trobareu més informació sobre l'exposició a través de l'etiqueta #LaVida. A més, podeu seguir tota l'actualitat del centre a través del perfil @museupicasso a Twitter.

 
 L'obra oculta de Picasso que ha revelat noves claus en el seu treball
 Més informació
»  Web del Museu Picasso [+]
Què son els serveis "Comparteix" X

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?
És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
El meu Yahoo!
És un servei que permet crear una pàgina d'inici personalitzada que inclogui cercador, correu electrònic, notícies i qualsevol informació configurable pels usuaris.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

© Ajuntament de Barcelona firma