Home banner
»  Barcelona Televisió
»  Servei de Premsa
»  Agenda d'activitats
»  Mitjans de comunicació
»  Cercador de notícies
Pàgina Principal >  Notícies
Notícies » Versió per imprimir
»Envia a un amic/iga S'obre en finestra nova
Més seguretat al metro durant la franja nocturna del servei
publicat el 11/12/2013 a les 11:05 h. Redacció bcn.cat
A partir de les 22.30 hores fins al tancament del suburbà i a primera hora del matí la Guàrdia Urbana de Barcelona conjuntament amb TMB duen a terme un dispositiu nocturn per garantir la seguretat i el civisme. Durant els primers vuit mesos de funcionament s'han tramitat 1.015 denúncies administratives contra passatgers per actuacions incíviques.

Des del mes d'abril d'enguany el Govern municipal, mitjançant la Guàrdia Urbana i conjuntament amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha posat en marxa un nou dispositiu, que se suma als ja existents, centrat a garantir la seguretat i la convivència a l'interior del metro durant les nits i la matinada.

La iniciativa forma part del conjunt de mesures que s'estan duent a terme des de l'Ajuntament de Barcelona per anticipar-se als fenòmens i evitar que determinades activitats delictives o incíviques arrelin en indrets puntuals de la ciutat. En aquest sentit, la Guàrdia Urbana treballa perquè els transports públics de Barcelona no en quedin al marge.

Dispositius nocturns al metro

Amb motiu de les diverses ampliacions dels horaris de servei de metro que s'han anat fent els darrers anys, ha augmentat l'ús d'aquest servei als vespres i a les nits, especialment durant el cap de setmana.

Aquest fet ha portat la Guàrdia Urbana a dissenyar un servei específic al suburbà conjuntament amb Transports Metropolitans de Barcelona per tal de reforçar la cobertura durant la franja nocturna al metro i augmentar la presència dissuasiva policial a les diverses línies de la ciutat durant les darreres hores de servei, i les primeres de la matinada.

Els objectius són augmentar la percepció de seguretat en hores de menys afluència de passatge; reduir les oportunitats per a la comissió de delictes; detectar situacions de risc per a menors, i facilitar la tasca de protecció i comunicació als seus respectius tutors, i el compliment de la Llei ferroviària i el Reglament de viatgers i el de les ordenances municipals.

Els operatius es planifiquen periòdicament de dilluns a diumenge, a partir de les 22.30 hores de la nit fins a l'hora de finalització del servei, i a primera hora del matí. En el dispositiu hi prenen part les unitats nocturnes de la Guàrdia Urbana (UNOS i UNOC), vigilants de seguretat de metro i un coordinador de la Unitat de Seguretat i Protecció Civil de Metro (USPC).

Els efectius reforcen les estacions més properes en aquells punts on es concentren locals d'oci nocturn per evitar la presència de furtadors i garantir la seguretat, la convivència i el civisme dins el metro també durant aquestes franges. Els agents duen a terme la vigilància a les estacions més concorregudes de manera especial i també als principals intercanviadors, com ara Diagonal, La Sagrera i Catalunya.

En els primers vuit mesos de funcionament d'aquest dispositiu s'han fet 370 accions conjuntes a diferents estacions de la xarxa de metro, 184 de les quals s'han fet des de les 22.30 hores fins al tancament del metro, i 187 entre les 5.00 i les 5.30 hores de la matinada.

D'aquestes, 191 s'han fet als passadissos d'enllaç, on es concentra un volum més gran de passatgers, i les 179 restants s'han dut a terme als vestíbuls i les andanes d'estacions.

Durant aquest període s'han tramitat un total de 1.015 denúncies administratives contra passatgers per actuacions incíviques que suposen infraccions del reglament o la llei ferroviària, com ara entrar a la zona de vies, alteració de l'ordre, molèsties a la resta de passatge, embrutar instal·lacions, fumar, no portar cap títol de viatge o portar gossos no autoritzats.

Operació "Xarxa" tot el dia

El dispositiu nocturn es fa de manera paral·lela i complementàriament a l'operació "Xarxa", que l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya continuen mantenint activada al metro de Barcelona.

Els agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra actuen tant uniformats com de paisà a totes les estacions i les línies de metro, fent atenció als principals intercanviadors principalment durant la franja diürna, quan es fa un ús més gran d'aquest servei. Aquest doble vessant permet dur a terme tasques de prevenció i dissuasió de fets delictius amb el patrullatge uniformat, i intervenir mitjançant la denúncia i la detenció dels delinqüents.

Durant aquests dies, i en previsió que augmenti el volum de viatgers amb destí o origen a les zones comercials durant el període nadalenc, l'operació "Xarxa" al metro de Barcelona arriba al seu màxim nivell per millorar la seguretat en aquest transport públic.

 
 Més seguretat al metro durant la franja nocturna del servei
 Enllaços relacionats
»  Web de TMB [+]
»  Web de la Guàrdia Urbana de Barcelona [+]
»  Web de Seguretat i Prevenció [+]
Què son els serveis "Comparteix" X

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?
És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
El meu Yahoo!
És un servei que permet crear una pàgina d'inici personalitzada que inclogui cercador, correu electrònic, notícies i qualsevol informació configurable pels usuaris.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

© Ajuntament de Barcelona firma