Home banner
»  Barcelona Televisió
»  Servei de Premsa
»  Agenda d'activitats
»  Mitjans de comunicació
»  Cercador de notícies
Pàgina Principal >  Notícies
Notícies » Versió per imprimir
»Envia a un amic/iga S'obre en finestra nova
Una auca històrica
publicat el 06/09/2013 a les 17:00 h. Verònica Heredia

L'Auca del Born, un espectacle format per 48 microescenes que ens transporten a la vida de la Barcelona del segle XVIII, obre els actes de commemoració del Tricentenari al Born Centre Cultural. A través dels personatges, veurem com els fets del 1714 van marcar un abans i un després a Barcelona.

Vídeo ''Auca del Born''

En Joan i la Marianna. Ell, un jove pescador que ha viscut tota la vida al barri de la Ribera. Ella, filla d'uns importants comerciants que acaben d'arribar a Barcelona. Aquesta parella i la seva història d'amor són el fil conductor de l'Auca del Born, l'espectacle que obre la programació del Born Centre Cultural, i que dóna el tret de sortida als actes de commemoració del Tricentenari.

Jordi Casanovas signa i dirigeix aquest espectacle, que, com diu el títol, és ben bé una auca, "un gènere que ja era molt popular al segle XVIII", explica el director. La seva primera idea, en el moment de crear l'obra, va ser "parlar dels ciutadans", així que es va triar la relació dels joves Joan i Marianna com a excusa per, ràpidament, portar-nos a conèixer una trentena de personatges (treballadors, famílies, visitants...) i de quina manera van anar reaccionant a tots els canvis que es van produir abans i després del setge de Barcelona. Així, l'espectacle consta de 48 microescenes, a manera d'auca tradicional.

Un espai molt significatiu

Com no podia ser d'una altra manera, l'escenari d'aquesta auca és el jaciment de l'antic Mercat del Born, ara convertit en el Born Centre Cultural. "El Born és també una cicatriu de la guerra de Successió i de les conseqüències per a Barcelona", ha dit Toni Soler, comissari dels actes de commemoració del Tricentenari a Barcelona, que ha afegit que "tenir-lo en condicions permetrà ensenyar matisos de la Barcelona del segle XVIII".

I aquests matisos ens portaran a descobrir "una ciutat més vital del que es creia, amb més relacions comercials i vincles personals, més cràpula i descarada, on hi havia cases de joc i tabernes", explica Casanovas.

"L'espai és enorme i viu, pots veure fins i tot restes de pólvora, cosa que el converteix en un personatge més", afegeix Bernat Quintana, que dóna vida al personatge d'en Joan.

Amb tots aquests ingredients, teniu l'oportunitat de fer un tastet de 40 minuts del que va suposar per a Barcelona i per a la Ribera els fets que van canviar la història. "A partir d'aquí, qui s'hi enganxi podrà buscar tota la informació que vulgui per tenir una visió més àmplia", comenta el director.

L'Auca del Born es representa del 12 al 28 de setembre en sessions a les 21.00 hores. Els dies de la Mercè (del 20 al 24 de setembre) també hi haurà sessió a les 22.30 hores. El preu de l'entrada és de dos euros, i la recaptació es destinarà a les entitats Solidaritat amb la Gent Gran" i Esquitx, per a projectes socials al barri de la Ribera.

 
 El jaciment del Born Centre Cultural ens trasllada a la Barcelona del 1714
 Enllaços relacionats
»  Tricentenari BCN 1714-2014: Espectacle inaugural 'Auca del Born. Born 1714 - Barcelona 1876 - Catalunya 2013'  [+]
»  El Born Centre Cultural [+]
Què son els serveis "Comparteix" X

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?
És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
El meu Yahoo!
És un servei que permet crear una pàgina d'inici personalitzada que inclogui cercador, correu electrònic, notícies i qualsevol informació configurable pels usuaris.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

© Ajuntament de Barcelona firma