Home banner
»  Barcelona Televisió
»  Servei de Premsa
»  Agenda d'activitats
»  Mitjans de comunicació
»  Cercador de notícies
Pàgina Principal >  Notícies
Notícies » Versió per imprimir
»Envia a un amic/iga S'obre en finestra nova
Sant Roc, una festa carregada d'història centenària
publicat el 16/08/2013 a les 18:00 h. Susagna Alcón

La plaça Nova, a Ciutat Vella, viu els seus dies grans amb la celebració popular més antiga que es conserva a la ciutat, datada de l'any 1589 i que encara manté moltes tradicions centenàries. Els més de quatre segles d'història i l'esperit familiar la converteixen en una de les festes més especials de la ciutat.

Vídeo 'Sant Roc a la Plaça Nova'

Amb l'entrada del Diable de Sant Roc a la plaça Nova, ha començat el dia gran d'una de les festes populars més tradicionals de Barcelona. La festivitat de Sant Roc ha aplegat barcelonins i forasters, que han pogut seguir la ja clàssica col·locació de la bandera al balcó i l'ofrena floral a Sant Roc, el patró de la ciutat. El ball de gegants ha comptat amb les figures més rellevants de la ciutat, entre les quals destaquen els gegants Roc i Laia i el nan Cu-cut.

És una celebració que ja compta amb més de quatre segles d'història, la més antiga que segueix activa actualment. Al llarg d'aquest temps, segons explica Xavier Cordomí, secretari de l'Associació de Festes de la Plaça Nova, el programa ha anat variant, però encara segueixen mantenint elements festius de fa més de 200 anys com per exemple la col·locació de la bandera o el seguici tradicional de Sant Roc.

De fet, la cucanya ha estat al llarg dels anys un dels grans atractius de la festa i tot un repte per als més joves. Des de l'any 1589 i durant els seus 424 anys d'història, aquesta festa s'ha caracteritzat per mantenir l'esperit familiar i ser un bon reclam per als més petits. Tal com explica la Montserrat Bosch, ja hi anava de petita i encara segueix anant-hi cada any. Per als veïns, aquesta festivitat és molt especial perquè no ha perdut el caràcter popular tot i el pas dels anys.

Aquest és el cas de tradicions com el "porró-llarg", que data de l'any 1830. Antoni Puigcerver, de la Comissió de Festes, ha sentit dir que va ser un encàrrec d'una veïna del barri.

Van fer-lo fer a la Cooperativa del Vidre de Mataró, ja desapareguda, que el va fabricar el més llarg possible per a l'època. Aquests dies està disponible per a tots aquells que el vulguin provar, així com també els panellets, que encara són més antics.

Segons resa la tradició, eren l'àpat diari de Sant Roc, que va haver de quedar-se fora muralles per la pesta. L'únic que se'n va compadir va ser el gos del forner, que traspassava cada dia les muralles de la ciutat per donar aquest dolç a Sant Roc. Seguint aquesta llegenda, aquest dissabte se celebrarà la Festa del Gos, amb la tradicional salutació del gos a Sant Roc. Durant tot aquest cap de setmana, a més, la plaça Nova seguirà acollint activitats, entre les que destaquen la nit de rumba de dissabte i el correfoc de diumenge.

 
 Sant Roc
 Enllaços relacionats
»  Web de La Casa dels Entremesos [+]
»  Web del districte de Ciutat Vella [+]
Què son els serveis "Comparteix" X

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?
És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
El meu Yahoo!
És un servei que permet crear una pàgina d'inici personalitzada que inclogui cercador, correu electrònic, notícies i qualsevol informació configurable pels usuaris.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

© Ajuntament de Barcelona firma