GentGran

Gent GranEl Departament de Benestar Social i Família i l'Obra Social "la Caixa" impulsen un programa per fomentar el bon tracte a la gent gran

Publicat el 23/09/2014

En el marc d'aquesta iniciativa es desenvoluparà la campanya "Patrimoni de la Humanitat" per sensibilitzar el conjunt de la població envers els maltractaments a les persones grans. El programa també inclou, entre altres, un pla de formació adreçat a diferents professionals que mantenen contacte habitual amb el col·lectiu. A Catalunya durant el primer trimestre de 2014 s'han atès 195 persones grans per violència domèstica. Al llarg de 2013, el nombre de persones ateses va ser de 722

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, han presentat avui un programa per fomentar el bon tracte a les persones grans. En el marc del programa, entre d'altres accions, es desenvoluparà la campanya "Patrimoni de la Humanitat". El seu objectiu és conscienciar la població, donar a conèixer els recursos existents, afavorir l'aflorament de casos i promocionar conductes de bon tracte.

La campanya arribarà a 212 centres de gent gran de tot Catalunya, consells comarcals, ajuntaments, diputacions, farmàcies, centres de serveis socials, escoles, centres d'atenció primària i comissaries, entre d'altres. En concret, es distribuiran 700.000 fulletons, 40.000 cartells i es difondran anuncis en premsa escrita, ràdio i televisió. Així mateix, la campanya també es donarà a conèixer a través d'internet.

El programa respon al convenciment d'ambdues institucions que el maltractament a persones grans és un fenomen en risc d'expansió, degut a factors com el progressiu envelliment de la població, la transformació de les estructures familiars i els canvis en la concepció social de les persones grans.

La Generalitat va impulsar el 2012 el Protocol marc i orientacions d'actuació contra els maltractaments a les persones grans. El document estableix fins a vuit eines concretes que ajuden a detectar un maltractament.

Aquests any es formaran 1.200 professionals

El Departament de Benestar Social i Família continuarà impartint formació sobre el Protocol a professionals de salut, Mossos d'Esquadra, professorat de cicles formatius d'atenció a la gent gran i tot tipus de perfils que puguin estar implicats en la detecció o intervenció dels maltractaments a la persones grans. Es preveu que enguany hi hagi uns 1.200 nous professionals formats i l'any que ve se'n formaran 1.200 més.

Enguany també es realitza una formació específica als tècnics d'atenció telefònica del servei 112 i altres línies telefòniques per tal que puguin donar resposta a denúncies o consultes sobre aquesta problemàtica.

L'any passat ja es van formar més de 900 persones arreu de Catalunya a través de cursos específics sobre detecció i intervenció del maltractament a la gent gran. Així mateix, es van distribuir més de 6.500 guies sobre el Protocol entre casals de gent gran, ajuntaments, consells comarcals, comissaries de policia, serveis d'atenció a la víctima, centres penitenciaris i serveis socials d'àmbit penal, entre d'altres.

D'altra banda aquest any, s'ha signat un conveni de col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics per donar a conèixer el Protocol i ajudar-los a detectar possibles maltractaments. Els farmacèutics també col·laboraran en la difusió de la campanya de sensibilització "Patrimoni de la Humanitat".

Xarxes de coordinació territorial

Aquest any també s'iniciarà una prova pilot per impulsar quatre xarxes de coordinació territorial que redactaran els seus propis protocols, seguint les línies de la Comissió de seguiment del programa. Aquestes xarxes s'encarregaran d'elaborar una guia/model de bones pràctiques per a l'abordatge del maltractament a les persones grans i de seguiment dels casos a cada territori.

L'objectiu final d'aquestes xarxes és proporcionar dades reals de la situació a cada territori i atendre de manera coordinada i efectiva tots els casos de maltractament que es puguin produir.

Quasi 200 persones ateses durant el primer trimestre

A Catalunya, hi ha 1,3 milions de persones de 65 anys o més, el que representa un 17,3% de la població. Durant el primer trimestre d'aquest any s'han atès 195 persones grans per violència domèstica. Al llarg del 2013, el nombre de persones ateses va ser de 722, segons les dades sobre violència domèstica relatives a la gent gran del Departament d'Interior:

Víctimes ateses

Denúncies

2011 - 664 Víctimes ateses - 716 Denúncies

2012 - 716 Víctimes ateses - 707 Denúncies

2013 - 722 Víctimes ateses - 751 Denúncies

2014 (primer trimestre) - 195 Víctimes ateses - 181 Denúncies

La franja d'edat que concentra més casos és la de 65 a 79 anys i predominen les dones.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament en l'àmbit domèstic. La Xarxa Internacional per la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran (INPEA en les seves sigles en anglès) també coincideix amb aquesta xifra i l'augmenta fins a un 10% de risc per a aquelles persones grans que viuen en un àmbit institucional.

Obra Social "la Caixa": més compromesos que mai

El compromís de "la Caixa" amb les necessitats de la societat en què desenvolupa la seva activitat financera i amb el benestar de les persones, un dels seus trets més definitoris i diferencials des del 1904, assoleix una dimensió més gran en les circumstàncies actuals. Tot i les dificultats, l'entitat manté el pressupost de l'Obra Social per al 2014 en 500 milions d'euros, la mateixa xifra pressupostada per als sis anys precedents.

En aquest sentit, el 67 % del pressupost (334,9 milions d'euros) es destinarà al desenvolupament de programes socials i assistencials. La resposta a les problemàtiques socials més urgents i l'atenció a les persones més vulnerables continuen sent prioritats fonamentals.

La creació d'oportunitats laborals a través d'Incorpora, la lluita contra la marginació i la pobresa a Espanya, l'accés a un habitatge digne, la gestió de la diversitat cultural, i l'envelliment actiu i saludable mantenen la condició de línies d'actuació estratègiques de l'Obra Social "la Caixa".

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari