GentGran

Gent GranEina per detectar possibles maltractaments a persones majors de 65 anys

Publicat el 23/09/2014

Els equips de valoració de la Dependència (SEVAD) de la ciutat de Barcelona disposen d'una nova eina per poder detectar possibles senyals de maltractament a persones majors de 65 anys.

Una de les principals línies d'actuació dins la "Mesura de Govern per promoure el bon tracte a les persones grans i millorar la prevenció i l'abordatge de les situacions de maltractament" és millorar les estratègies de detecció.

Per aquest motiu a partir del mes d'octubre del 2.014 els Servei de Valoració de la Dependència (SEVAD) de l'Institut Català d'Assitència i Serveis Socials del Departament de Benestar i família de la Generalitat de Catalunya disposen d'una eina per poder detectar possibles senyals de maltractament a persones majors de 65 anys en el domicili.

Entre els principals factors de risc i vulnerabilitat que poden condicionar que una persona gran pugui arribar a patir una situació de maltractament, destaquen: les situacions de dependència, l'aïllament social i el gènere femení. Són aquests aspectes els que han de ser especialment tinguts en compte a l'hora de definir estratègies de prevenció i abordatge de casos de maltractament, sense oblidar les situacions de pobresa, tot i que en els estudis fets fins ara, no vinculen aquest factor amb un índex més alt de maltractaments.

El treball realitzat per l'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb els Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD) de la ciutat de Barcelona, presenta un instrument que permetrà als i a les professionals valoradors i valoradores de la situació de dependència identificar situacions de possibles maltractaments a persones de 65 anys i més al seu domicili, enregistrar-ne la informació, sistematitzar-la i realitzar les oportunes derivacions.

Hi ha diverses formes de maltractament que poden patir les persones grans. Reconèixer la diversitat i els indicadors que formen part dels tipus de maltractament per part dels/les professionals dels Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD), és indispensable a l'hora de detectar i de fer les derivacions oportunes als professionals que hauran d'intervenir i protegir la persona gran, ja que són ells qui tenen l'oportunitat de conèixer la persona usuària en el seu entorn.

Nivell 1 = Signes suficients de suspites de possible maltractament SSS

Nivell 2 = Signes suficients d'observació de possible maltractament SSO

Nivell 3 = Signes suficients de manifestacions de possible maltractament SSM

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari