Escolta

Ajuntament de Barcelona Seu electrònica Navegació segura

Malbaratament municipal

Imatge Alberto Fernández Diaz

Desembre 2014

Fa uns dies l'alcalde Xavier Trias inaugurava a Barcelona l'edifici del Museu del Disseny, conegut com DHUB. Un museu inaugurat tres anys més tard del previst a la plaça de les Glòries, amb un malbaratament de gairebé 102 milions d'euros. Una obra que va ser iniciada per l'anterior Tripartit municipal format per PSC, ICV i ERC, però finalitzada per l'alcalde Xavier Trias aquest mateix mandat, amb un sobrecost d'un 15% més del previst, 13,6 milions d'euros.

Barcelona ha de tenir un Museu del Disseny, però no era necessari un edifici com el DHUB amb un cost milionari, que compta amb un pressupost anual de 2,1 milions d'euros, una prioritat equivocada que a més suposa un manteniment d'1,6 milions d'euros aquest últim any.

El projecte inicial del DHUB fixava un desemborsament de construcció de 88 milions d'euros, però a causa de la desviació d'obres no previstes, el preu final d'aquest edifici va ascendir a un total de gairebé 102 milions euros. Ara mateix el deute de la Generalitat amb el consistori, és de 38,6 milions, ja que la Generalitat només ha pagat 20,1 dels 58'7 milions corresponents als pagaments que aquesta administració havia d'abonar a l'Ajuntament els anys 2011 i 2012. Aquesta quantitat deguda no recull la desviació sobre el cost inicial, que obligaria a la Generalitat a abonar 8,7 milions d'euros més.

Al final resulta que el finançament de l'edifici és gairebé municipal, ja que el 66% que havia d'aportar la Generalitat, i que tenia com a contrapartida el traspàs de la propietat del Palau de Pedralbes, solament s'ha realitzat una tercera part. El que demostra que Trias torna a exercir de Banc amic per a Artur Mas i la Generalitat.

La construcció del DHUB es va prioritzar enfront dels 14 equipaments que estaven prevists a la zona de Glòries, i que han de donar servei als barcelonins. Entre ells 600 habitatges públics, un CAP, un CEIP, una residència per a la tercera edat, necessaris per als barris de Poblenou, Clot, Fort Pienc i Sagrada Família.

Alberto Fernández
President del Grup Municipal Popular

© Ajuntament de Barcelona

Pl. Sant Jaume 08002 Barcelona Tel. Centraleta 93 402 70 00 Informació

Data i hora: