Escolta

Ajuntament de Barcelona Seu electrònica Navegació segura

L'amnèsia de la Generalitat

Imatge Alberto Fernández Diaz

Gener 2015

Els pressupostos de la Generalitat per 2015, pactats entre CiU i ERC en el Parlament, obliden una vegada més a Barcelona com a capital de Catalunya. Actualment la Generalitat d'Artur Mas, té un deute amb Barcelona de 300 milions d'euros, un dèficit de finançament per a inversions i serveis que perjudica a la nostra ciutat cada any que passa.

Uns pressupostos de la Generalitat contraris a Barcelona que demostren una nul·la sensibilitat cap a la ciutat, i que es concreten en dèficit inversor, manca de finançament i en un impagament del deute insostenible i que pot afectar, d'excedir el 10% del pressupost municipal, al pagament de proveïdors i a la prestació de serveis socials o assistencials de Barcelona.

Malgrat això, l'alcalde Xavier Trias no aixeca la seva veu davant de l'amnèsia de la Generalitat amb Barcelona. Això si, permet que s'incrementin les desigualtats entre els barris per la falta d'inversió en casos com, Nou Barris o Sant Andreu. A més de permetre que creixi la falta de pagament en equipaments educatius, culturals i sanitaris o ampliar la inversió en polítiques socials.

Cal recordar que mentre Barcelona aporta un 30% del PIB català, únicament rep el 14% d'inversions, és a dir, un 55% menys d'inversions que ens correspondria seguint els criteris d'alguns. En 2014 els pressupostos de la Generalitat contemplaven una inversió de 201 milions d'euros a Barcelona, mentre aquest 2015 només recullen 165 milions, un 18% menys.

A més, aquests són uns pressupostos ficticis i enganyosos perquè incorporen una partida de 2.182 milions d'euros provinents de l'Estat que trenca amb el principi de comptabilitat europea, ja que no pot preveure uns ingressos que no hagi contemplat l'altra administració als seus pressupostos. Si la Generalitat apliqués el criteri del PIB per elaborar el pressupost, Barcelona hauria de rebre 362 milions d'euros, 197 milions més, el doble d'inversió.

Trias ha d'actuar com a alcalde de Barcelona i no com l'alcalde de CiU per defensar els interessos de la ciutat. El canvi que promovia en les Eleccions municipals de 2011, no ha estat per a les prioritats de ciutat, sinó un canvi per intentar situar Barcelona a favor de la independència i no exigir el tracte capital que mereix Barcelona amb el pagament del deute o la prestació de més serveis.

És necessari governar en la bona direcció. El meu objectiu, deixar enrere el debat sobre la independència de Catalunya, i centrar les prioritats de Barcelona en la lluita contra la crisi, crear ocupació, millorar barris, enfortir l'atenció a les persones, incrementar les polítiques socials i aplicar mà dura contra la delinqüència.

Alberto Fernández
President del Grup Municipal Popular

Altres articles del Grup Municipal

Artícles d'opinió de l'any 2015

© Ajuntament de Barcelona

Pl. Sant Jaume 08002 Barcelona Tel. Centraleta 93 402 70 00 Informació

Data i hora: