Cicle de performances entorn la representació i el paper de la figura femenina en l'art
 
Regina José Galindo: Enjambre, 2010

(Performance creada específicament per a aquest cicle)

Dijous 18 de novembre a les 19:30h

Introducció a càrrec de Glòria Picazo

__

Com ens veiem / Com ens veuen

Activitat entorn a l'exposició "Picasso davant Degas"

Tot i que sembla que Picasso i Degas mai no es van conèixer, van compartir diverses preocupacions estètiques. Entre els seus interessos comuns hi ha el de la figura femenina, en particular en la intimitat, pentinant-se o banyant-se, representada en un espai privat que, al fer-se públic, qüestiona elements clàssics associats a la feminitat: la gràcia, la decència, la innocència, la virginitat, el rol de dona mare/musa, etc.

Aquest cicle de performances convida a quatre artistes a revisar aquestes preocupacions des d'un punt de vista contemporani, explorant-les des d'una perspectiva femenina i des del que podria ser anomenat un feminisme de segona generació: una reinterpretació del qüestionament sobre el rol de la bellesa femenina que varen fer artistes dones a partir anys 70, revisat per per artistes que recullen el testimoni però l'adapten també al seu moment social i vital.

__

Regina José Galindo (Guatemala, 1974). Viu i treballa a Guatemala. Va fer dues performances a Guatemala el 1999, i va assolir fama internacional. Una de les accions més conegudes és ¿Quién puede borrar las huellas?, realitzada el 2003, que va consistir a caminar descalça des de l'edifici del Congrés de Guatemala fins al Palacio Nacional, i a sucar els peus de tant en tant en un recipient blanc ple de sang humana, com a protesta enèrgica contra la candidatura presidencial de l'antic dictador de Guatemala José Efraín Ríos Montt. Una altra obra seva notable, es titulava Perra (2005). Es va gravar la paraula castellana perra a les cames, en protesta per la violència contra les dones. Sovint col·labora amb altres actors d'art en viu, entre els quals hi ha el seu compatriota Aníbal López.

__

Glòria Picazo es licenciada en Historia del Arte por la UB, crítica de arte y comisaria de exposiciones. Ha colaborado con museos como el CAPC musée d'art contemporain de Burdeos y el MACBA de Barcelona, y desde 2003 dirige el Centre d'Art la Panera de Lleida. Imparte clases de arte contemporáneo y comisariado de exposiciones en postgrados y másters de las siguientes universidades: Universidad de Barcelona, Universidad Internacional de Cataluña, Universidad Politécnica de Valencia y Universidad de Zaragoza. Ha comisariado muestras como "Gina Pane" (Palacio de la Virreina, Barcelona; Salas de la Diputación de Huesca), "Orientalismos" y "Nómadas y bibliófilos" (Koldo Mitxelena, San Sebastián) y "El instante eterno" (EACC, Castellón). Desde 1997 es la editora de la colección de libros "Impasse", que publica el Ayuntamiento de Lleida. Ha colaborado en publicaciones com Transversal, L'Avenç, ExitExpres, Exitbook, entre otras.

__

(+) Veure tota la programació de Performance

(+) Veure tota la programació d'activitats "Picasso davant Degas"