Cicle de performances entorn a la representació i el paper de la figura femenina en l'art
Itziar Okariz: Contrariwise, 2010

Performance creada específicament per a aquest cicle

 Dijous 25 de novembre a les 19:30

Introducció a càrrec de Pilar Bonet

_____

Com ens veiem / Com ens veuen

Activitat entorn a l'exposició "Picasso davant Degas"

Tot i que sembla que Picasso i Degas mai no es van conèixer, van compartir diverses preocupacions estètiques. Entre els seus interessos comuns hi ha el de la figura femenina, en particular en la intimitat, pentinant-se o banyant-se, representada en un espai privat que, al fer-se públic, qüestiona elements clàssics associats a la feminitat: la gràcia, la decència, la innocència, la virginitat, el rol de dona mare/musa, etc.

Aquest cicle de performances convida a quatre artistes a revisar aquestes preocupacions des d'un punt de vista contemporani, explorant-les des d'una perspectiva femenina i des del que podria ser anomenat un feminisme de segona generació: una reinterpretació del qüestionament sobre el rol de la bellesa femenina que varen fer artistes dones a partir anys 70, revisat per per artistes que recullen el testimoni però l'adapten també al seu moment social i vital.

_____

Itziar Okariz. Va néixer a Donostia el 1965. Viu i treballa entre Nova York i Bilbao. La seva feina en els darrers anys s'ha caracteritzat per una producció documental d'accions realitzades tant en espais privats com públics, que qüestionen la normativa social que defineix el nostre comportament. Entre els seus darrers projectes individuals hi trobem: "How d'ye do?" a la 6 edició de "Ellas Crean", ARCO, Madrid 2010; la mostra a la galeria Carreras Múgica, Bilbao 2009; "Ghost Box", a la Sala Rekalde, Bilbao 2008; "Curating the Campus: To Pee in Public and Private Spaces", a The Singel, Anvers 2007; "Talent" Vita Kuben, Umeå, Suècia 2007; "Climbing Buildings" festival "If I Can't Dance...", Utrecht 2007; "Irrintzi; Repetición" a III Encuentros de Arte y Género, Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, Sevilla 2007. També ha participat recentment a les mostres col·lectives següents: "Like a river that stops being a river or like a tree that is burning in the horizon without knowing it is burning" Temporary Gallery, Colonia; "Antes que todo" CA2M, Madrid; "Chacun à son goût", Guggenheim Bilbao Museum, Bilbao; "Kiss Kiss Bang Bang", Museu de BB.AA., Bilbao 2007; "Attitude" c/o Atle Gerhardsen Gallery, Berlín 2006; i "The Dead, Absent, and Fictitious", mostra de vídeo comissariada per LTTR, REDCAT Concert Hall, Los Angeles 2006.

_____

Pilar Bonet es historiadora y crítica de arte, profesora de arte y diseño contemporáneo en la Universitat de Barcelona y la Universitat Ramon Llull. Su perfil profesional y de investigadora es entorno a la Historia y crítica del arte español actual, Teoría y historia de la Crítica, Arte y sociedad, Arte y feminismos, Arte y políticas culturales en la democracia, Teoría y historia del diseño y el arte contemporáneo. Como profesora ha impartido docencia especializada en arte, arquitectura y diseño en diversos cursos, seminarios y congresos. Ha recibido diversos premios y becas de investigación. Es comisaria de diversas exposiciones de investigación histórica sobre arte español de vanguardia y múltiples dedicadas a artistas actuales. También ha realizado proyectos expositivos a partir de las obras de las colecciones del IVAM y el MACBA y múltiples colaboraciones pera diversos museos, espacios de arte contemporáneo y certámenes culturales. Como ensayista publica artículos en catálogos y ediciones de arte (Natures. Una travessa per l'art contemporani, MACBA; La crítica de arte, El Serbal; Authentic Fiction, ACTAR, etc.) y colabora en diversas revistas (Lápiz, Transversal, Matèria, A*Desk) al mismo tiempo que imparte cursos y seminarios sobre la crítica de arte y los comportamientos artísticos contemporáneos.

_____

(+) Veure tota la programació de Performances

(+) Veure tota la programació d'activitats "Picasso davant Degas"