Active-Archive, Jornades de treball

Els dies 4 i 5 de desembre han tingut lloc al Museu Picasso les jornades Active Archive, assajant amb l'arxiu de pràctiques artístiques i patrimonials des de les seves eines, organitzades per la Fundació Antoni Tàpies.

La Fundació Tàpies, des de la voluntat de reflexionar sobre la memòria i el seu registre, ha convidat Active Archive, plataforma de treball ideada per l'organització Constant, per posar en comú, debatre i reflexionar sobre les tècniques i les eines que s'utilitzen per tractar, organitzar i difondre la informació. Professionals d'arxius d'art, cultura i patrimoni (Jorge Blasco, Pilar Blesa, Mariona Bruzzo, Sílvia Domènech, Miren Eraso, Nicolas Malevé, Michael Murtaugh, Laurence Rassel i Femke Snelting,) han exposat i debatut sobre les eines que utilitzen, els problemes amb què s'enfronten i les possibles solucions que han trobat.

Aquestes jornades han esdevingut un espai de debat obert on s'ha reflexionat sobre aspectes com les possibilitats del programari lliure per a l'organització de la informació, la idea d'incorporar a l'arxiu el rastre que deixa la seva consulta, la intenció d'intervenir en les relacions entre els diferents objectes i les formes que integren l'Arxiu o el propòsit d'apropar a qui organitza i arxiva la informació i a l'usuari d'aquestes organitzacions.

El projecte neix d'una idea de continuïtat, tractant d'establir relacions entre els diferents agents que pensen i treballen amb qualsevol tipus d'arxiu, especialment arxius d'art. Cada edició d'Active Archive és la llavor d'una nova que recull les inquietuds de l'anterior. Una part fonamental d'aquest llavor és la posada en comú, la relació entre les persones en un entorn allunyat del lloc de treball habitual on es pugui mirar la pròpia activitat des de la distància que dóna el context i la mirada dels altres.