Canals per a la recerca de feina

En la recerca de feina s'ha de tenir una actitud positiva i activa, i utilitzar tots els canals possibles sense limitar-se a inscriure's a les borses de treball i a respondre a les ofertes publicades, sinó també lliurant la pròpia candidatura de forma espontània.

S'ha de ser constant i organitzar-se bé establint un pla de recerca de feina.

Sovint és útil tenir una agenda de recerca de feina on anotar les accions que fem i el resultat obtingut. Això ajuda a fer un bon seguiment de les empreses o entitats on has fet autocandidatura.

Xarxa social i professional de contactes

Un gran nombre d'ofertes d'ocupació no es fan públiques a la premsa o a Internet i només s'hi accedeix a través de contactes. Així doncs, els contactes segueixen sent una de les vies més eficaces per buscar treball, però cal saber gestionar-los.

El primer és tenir molt clar quin tipus de feina busquem i què podem oferir: formació, experiència, habilitats... A continuació, podem començar a treballar la xarxa:

  • Contactant amb amics, companys i coneguts que per la seva situació socioprofessional puguin conèixer ofertes de feina o informar-nos sobre el mercat de treball en general: a quines empreses hi ha més oportunitats, quins coneixements es valoren més, on van a sorgir nous projectes?
  • Buscant contactes en els seus cercles habituals: fires, salons, congressos, col·legis, associacions o gremis professionals, conferències, cursos, seminaris...
  • Freqüentar aquests llocs, a més a més, ajuda a trobar informació molt útil per a la cerca d'ocupació i a familiaritzar-se amb el món professional i empresarial.
  • El calendari d'esdeveniments es pot trobar al web de la Fira de Barcelona, a les cambres de comerç o als recintes de fires i exposicions.
  • Fent nous contactes a través de xarxes professionals 2.0. o de xarxes socials 2.0. (+ info: Darrer punt "Twitter per buscar feina").

Serveis públics d'ocupació

Si s'està aturat és convenient inscriure's a la corresponent Oficina de treball del Servei d'Ocupació de Catalunya ja que hi ha moltes empreses que obtenen bonificacions per contractar gent aturada. Així també podràs accedir a cursos de Formació ocupacional totalment gratuïts i reconeguts per la Generalitat de Catalunya.

Molts ajuntaments, diputacions o consells comarcals disposen de serveis de promoció local i ocupació per atendre les necessitats específiques dels seus respectius mercats de treball. A la ciutat comtal, aquesta tasca la realitza Barcelona Activa.

A banda, aprofita la borsa de feina de la Diputació de Barcelona, Xarxa Xaloc. Per inscriure’t a les seves ofertes per primera vegada, hauràs d’anar presencialment a un punt d’atenció seu, com s'explica en detall al seu web.

Borses de treball específiques per a joves

Diferents serveis tenen com a objectiu facilitar l'accés al món del treball als i les joves, i vetllar per les seves condicions laborals.

Amb aquesta finalitat, disposen de borses amb ofertes laborals per a joves de fins a 35 anys (estigues alerta de les condicions que cal complir per accedir-hi!):

Internet: borses laborals en línia

Un avantatge de buscar feina per Internet és que ràpidament es pot accedir a les pàgines web de les empreses, associacions, organitzacions... on es vol treballar i enviar-hi el currículum.

A més a més, existeixen portals que pengen a la xarxa ofertes de treball i és possible inscriure's-hi en línia:

Empreses de Treball Temporal (ETT)

Són empreses que contracten treballadors/es per després cedir-los a altres empreses, anomenades usuàries, amb caràcter temporal. Entre l'ETT i l'empresa s'estableix una relació de serveis i es realitza un contracte de posada a disposició.

L'ETT té l'obligació de complir amb les obligacions salarials i de la Seguretat Social, de procurar la formació de les persones contractades, i d'assegurar-se que coneixes les mesures de prevenció de riscos laborals relacionades amb la feina que faràs i, si no, formar-te.
 

Autocandidatura a portals d'empreses o organitzacions

No esperis a que els portals de recerca de feina et solucionint tot, cada vegada, de fet, s’utilitzen menys i les empreses opten pels seus propis canals (el seu portal web i les seves xarxes socials).

Així, per trobar més ofertes o altres canals per enviar el teu currículum i la teva carta de presentació, recorda que les mitjanes o grans organitzacions empresarials disposen a les seves pàgines d’apartats tipus "Treballa amb nosaltres", "Feina" o "Contacta'ns" on pots trobar ofertes vigents o se't dóna l'opció d'enviar-los el teu CV. 
 

Premsa

A la premsa de gran difusió a Catalunya es poden trobar publicades ofertes de feina. Molts diaris com El Periódico, La Vanguardia, El País... contenen un apartat especial de classificats on es poden trobar les ofertes laborals, generalment un cop per setmana.

A més a més, si es vol treballar al propi municipi de residència és recomanable tenir en compte la premsa comarcal.

També existeix premsa especialitzada en temes d'ocupació com són Cinco Días, Laboris, La Gaceta de los Negocios, Expansión, Empleo...
 

Oposicions

Són el sistema per accedir a treballar a les administracions públiques. Els i les aspirants han de superar les proves corresponents i, si cal, un curs selectiu de formació; també cal posseir determinades condicions de formació, de mèrits o d'experiència, valorades segons uns criteris preestablerts.

Les ofertes de les diferents administracions són publicades als diaris oficials corresponents (fixa't si permeten subscriure's-hi per rebre informació de les oposicions que t'interessen):

També pots trobar informació de noves convocatòries als apartats web d'oferta pública de l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, la Unió Europea, les Nacions Unides o a buscadors d'oposicions com per exemple: adminweb.org, 060.es. I no deixis de consultar una nova aplicació mòbil oficial i gratuïta de recerca de convocatòries d'ocupació pública, que el Punt d'Accés General posa a la teva disposició. 

Per consultar temaris d'oposicions poden ser-te d'utilitat pàgines com eltemario.com o temario-oposiciones.com.

Canals 2.0. per a la recerca de feina

Networking

  • Informa-te'n al primer punt "Xarxa social i professional de contactes".

Twitter per buscar feina

  • Segueix una àmplia xarxa de contactes, en els quals mai faltin experts i bloguers destacats.
  • Afegeix a la llista no només a amics, també a altres coneguts, perquè sempre hi haurà algú inesperat que et pugui conduir cap al teu futur laboral.
  • A cerca, escriu #trabajo #treball #feina... et sortiran tots els hashtag que continguin aquesta paraula o paraules.
  • Tampoc t'oblidis de visitar-ho constantment perquè pot ser que publiquin vacants tan aviat com iniciïn el procés de selecció.
  • Una altra alternativa és recórrer a comptes de Twitter pertanyents a serveis d'organitzacions especialitzades en el sector del mercat laboral: @Feinaactiva, @Tagempleo, @Tuiempleo, @Infojobs, @Jobsket, @Laborisnet, @LinkedIn_Jobs, @MonsterEspana, @OficinaEmpleo, @Portalparados, @Qtrabajo, @Trabajarcom, @Tweetmyjobs, @Twitjobsearch

LinkedIn per buscar feina

Tenir un compte a LinkedIn per simplement reproduir-hi el CV en paper és una pèrdua de temps. Revisa si explotes els següents punts i millora el teu perfil en aquesta xarxa:

  • Deixa que el teu LinkedIn guii la teva actualització
  • Les primeres paraules són útils
  • Pots afegir fotos, vídeos i presentacions
  • Renova el teu resum (extracte)
  • Evitar paraules de moda
  • Fes-te visible
  • Fes servir el cercador
  • Mostra el teu treball com a voluntari/ària
  • Actualitza la llista d’habilitats
  • Segueix a líders d'opinió
  • Afegeix recomanacions
  • Segueix a les teves empreses o entitats de referència
  • Utilitza el teu nom a l’adreça web o URL
Enllaços relacionats: